Slogan našeho e-shop

Nákupní košík

Nákupní košík je prázdný

Příběh řepy

„A vyrostla veliká, převeliká….“ také si pamatujete hitovou pohádku našeho mládí? Nevím, jestli tenkrát tahali všichni převelikou řepu červenou, ale pokud ano, jistě byli dlouho zdraví a plni sil 😊.

Většinou však tento druh řepy máme my, věkem pokročilejší, spojenou se školními jídelnami a její podobou ne příliš lákavou a poživatelnou. Nicméně mnozí jsme v dospělém věku tuto nízkokalorickou a živinami nabitou zeleninu vzali na milost a zařadili do svého jídelníčku. Osobně ji dnes miluji prakticky v jakékoliv podobě: dušenou, pečenou, pyré, salát, prostě cokoliv. A pokud jsem líná si ji připravit, hodně ráda sáhnu po Green ways řepné šťávě, která je jemně lahodná a hlavně zcela bezpracná…

A co že to tak zázračného řepa umí, že ji tady tak vychvaluji?

Jak už jsem psala, má minimum kalorií a veliké množství živin – proto se výborně hodí na různé detoxikační a redukční kůry a hodně ji konzumují lidé, kteří mají vážné nemoci. Ona totiž umí naše tělo „podržet“ a to především v oblasti cévního systému, trávicího systému a vyčištění od zátěžových látek.

Je oblíbenou potravinou mezi sportovci, protože zlepšuje využitelnost kyslíku v našem těle a prodlužuje dobu nástupu únavy. Tím pomáhá sportovcům ve zlepšování výkonů.

Pomáhá v boji s chronickým zánětem

Chronický zánět je spojován s řadou onemocnění, jako jsou obezita, onemocnění srdce, ledvin nebo rakovina

Červená řepa obsahuje přírodní rostlinná betalainová barviva, která podle některých studií mají silné protizánětlivé účinky.

Je velkým zdrojem kvalitní vlákniny, což pomáhá zlepšovat zdraví trávicího traktu a chrání před řadou běžných závažných onemocnění jako jsou zácpa, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulitida.

Vzhledem k tomu, že červená řepa obsahuje velké množství antioxidantů a má protizánětlivé účinky, začalo se zkoumat i její uplatnění v prevenci rakoviny. Je důležitou součástí právě protirakovinných dietních kůr.

A mohli bychom pokračovat dále….

Přesto, že červená řepa obvykle neroste „veliká, převeliká“, její výživné a léčivé účinky převeliké jsou.